Overzicht Kruiden workshops

Workshop Geneeskrachtige Kruiden, thema herfst
Deze ochtend bij Hortus Alkmaar staat in het teken van (leren) werken met Geneeskrachtige Kruiden. Wat kun je zoal verwachten tijdens deze workshop?
Je maakt een eigen flesje hoestdrank met salie en tijm en leert hoe je een kruidenthee zet. Na de koffie/theepauze wandelen we door de Hortus tuin terwijl ik je verschillende kruiden laat zien en hun toepassing vertel. Als laatste onderdeel van deze ochtend ga je zelf met kruiden aan de slag. Met geplukte kruiden bereiden we een fruitig kruidendrankje en met warme smeerwortelolie als basis maak je zelf een potje zalf. Uitleg van de bereidingen krijg je op papier mee naar huis.

Datum: 18 september
Tijd: 9.00 – 12.30
Locatie: Hortus Alkmaar
Aanmelden: info@madelief-kruiden.nl of bel (na 19 uur): 06-21831262
Prijs: € 29,50 pp


Najaarscursus Geneeskrachtige Kruiden basis 1
Bij deze cursus leer je veel over geneeskrachtige planten, hoe en waar deze te vinden zijn en wat de werkzaamheid en toepassingen van vele kruiden en planten zijn. Maak jezelf vertrouwd met de botanie, signatuur en inhoudsstoffen van de behandelde planten.

Je leert spelenderwijs de kruiden top-10, de orgaanklok en de homotoxicose-leer. Iedere les bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte, dus gaan we vaak naar buiten om te genieten van al het groen in de prachtige Hortus-tuin.
Dan zoeken we de planten op die we in de les bespreken en soms gaan we deze planten ook oogsten. Van verse kruiden en planten maak je zelf een kruidenolie, zalf, tinctuur, thee of misschien wel een smoothie of kruidenboter, je kunt de kracht van de natuur in alle zelfgemaakte producten ontdekken. Ook behandelen we het zelf bereiden van natuurlijke verzorgingsproducten, het maken van een goede kruidenthee en de werkzaamheid van keukenkruiden tijdens de lessen.

Data: zaterdagmiddag 31 augustus, 7, 14, 21 en 28 september en 5 en 26 oktober 2019
Tijd: van 13.00 – 16.00 uur
Locatie: Hortus Alkmaar
Aanmelden: info@madelief-kruiden.nl of bel (na 19 uur): 06-21831262
Kosten: € 225,00 per persoon, inclusief toegang tot de Hortus, al het lesmateriaal en de preparaten die je maakt.

Najaarscursus Geneeskrachtige Kruiden gevorderden
Heb je al eens een korte kruidencursus gevolgd en weet je al het een en ander af van olie en zalf maken, kruidenthee zetten en ken je de signatuurleer? Wil je dolgraag meer leren, de verdieping opzoeken? Dan is dit echt een cursus voor jou. Op zeven zaterdagochtenden leer je welke kruiden je in kunt zetten bij verkoudheden, griep en infecties van de bovenste luchtwegen, welke kruiden passen bij huidproblemen zoals huiduitslag van diverse aard, eczeem en psoriasis. Ook gaan we het hebben over het vaatstelsel en het hart.

We behandelen tijdens de lessen najaarskruiden- en vruchten, zoals kastanje, eik, meidoorn, ginkgo biloba, engelwortel, heermoes, lavendel en jeneverbes en gaan iedere les de prachtige Hortus-tuin in om de kruiden te zien en soms te oogsten. Tijdens dit stuk praktijkles maak je zelf ook preparaten, zoals een hoestsiroop of tinctuur. Spelenderwijs leer je welke kruiden je gebruikt en hoe je ze toepast. In geval van een bestaande klacht leer je hoe een behandelplan werkt. Leefwijze, diëten en andere adviezen komen hierbij volop aan bod.

Data:
zaterdagochtend 31 augustus, 7, 14, 21 en 28 september en 5 en 26 oktober 2019
Tijd: van 9.00 – 12.00 uur
Locatie: Hortus Alkmaar
Aanmelden: info@madelief-kruiden.nl of bel (na 19 uur): 06-21831262
Kosten: € 225,00 per persoon, inclusief toegang tot de Hortus, al het lesmateriaal en de preparaten die je maakt.

Zomerse cursus Geneeskrachtige kruiden
Maak je eigen lavendelzalf, drink thee van verse goudsbloem, munt of citroenmelisse en maak je eigen kruidige scrub. Dit en nog veel meer gaan we doen tijdens de Zomerse cursus Geneeskrachtige kruiden bij Hortus Alkmaar.
  • Je leert van alles over de geneeskracht van bepaalde planten, zoals goudsbloem, lavendel, kamille, rode zonnehoed en Sint Janskruid.
  • Iedere les gaan we uitgebreid de mooie Hortus tuin in om te kijken, proeven, ruiken en misschien oogsten we meteen iets, wat we dan in het bezoekerscentrum gaan verwerken.
  • Je maakt niet alleen zalf en scrub, maar ook soep, een kruidenwijn en een kruidig voetenbad.
kies maar of je één, twee of drie dagen mee wil komen doen met deze cursus. Iedere dag is een op zichzelf staande les.

Data:
zondag 21 juli, 10 augustus en 24 augustus
Tijd: van 9.00 – 12.30 uur
Locatie: Hortus Alkmaar
Aanmelden: info@madelief-kruiden.nl of bel (na 19 uur): 06-21831262
Prijzen: € 29,50 voor 1 dag, € 57,00 voor 2 dagen en € 85,00 voor 3 dagen

Cursus Geneeskrachtige Kruiden basis 1
Bij deze cursus leer je veel over geneeskrachtige planten, hoe en waar deze te vinden zijn en wat de werkzaamheid en toepassingen van vele kruiden en planten zijn. Maak jezelf vertrouwd met de botanie, signatuur en inhoudsstoffen van de behandelde planten. En leer spelenderwijs de kruiden top-10, de orgaanklok en de homotoxicose-leer. Iedere les bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte, dus gaan we vaak naar buiten om te genieten van al het groen in de prachtige Hortus-tuin. Dan zoeken we de planten op die we in de les bespreken en soms gaan we deze planten ook oogsten. Van verse kruiden en planten maak je zelf een kruidenolie, zalf, tinctuur, thee of misschien wel een smoothie of kruidenboter, je kunt de kracht van de natuur in alle zelfgemaakte producten ontdekken. Ook behandelen we het zelf bereiden van natuurlijke verzorgingsproducten, het maken van een goede kruidenthee en de werkzaamheid van keukenkruiden tijdens de lessen.

Data: op zaterdagmiddagen 6 en 20 april, 4, 11 en 18 mei, 1 en 8 juni 2019
Tijd: van 13.00 – 16.00 uur
Locatie: Hortus Alkmaar, in het bezoekerscentrum, de tuin en de kas
Aanmelden: info@madelief-kruiden.nl of bel (na 19 uur): 06-21831262
Kosten: € 225,00 per persoon, inclusief toegang tot de Hortus, al het lesmateriaal en de preparaten die je maakt.

Cursus Geneeskrachtige Kruiden voor gevorderden (2)
Als je dolgraag meer wilt leren over kruiden en de basiscursus gedaan hebt, ben je van harte welkom bij deze cursus voor gevorderden. We gaan inzoomen op het spijsverteringsstelsel, de mond, keel, slokdarm, maag, lever en darmen uitgebreid behandelen en uiteraard de kruiden die hierbij horen. 

Data: op zaterdagochtenden 6 en 20 april, 4, 11 en 18 mei, 1 en 8 juni 2019
Tijd: van 9.00 – 12.00 uur
Locatie: Hortus Alkmaar, in het bezoekerscentrum, de tuin en de kas
Aanmelden: info@madelief-kruiden.nl of bel (na 19 uur): 06-21831262
Kosten: € 179,50 per persoon, inclusief toegang tot de Hortus, al het lesmateriaal en de preparaten die je maakt.

Workshop 'Heel je huid met kruiden'
Heb je vaak last van een droge of jeukende huid of uitslag? Dan is deze workshop iets voor jou. Je leert dat de gesteldheid van je huid veel te maken heeft met voeding en een gezonde darmflora.
We beginnen met een stukje theorie en daarna ga je zelf aan de slag. Je maakt een zalf die heilzaam is voor je huid, bij eczeem, huidirritatie en jeuk. Ook leer je hoe je een goede kruidenthee zet, welke kruiden je kunt gebruiken en natuurlijk gaan we diverse theesoorten proeven. Na afloop van de workshop neem je de reader met alle informatie en je eigen potje zalf mee naar huis.
Datum: zaterdag 26 januari 2019
Tijd: 09.30 – 11.30 uur
Kosten workshop: € 22,50 p.p.
Aanmelden: info@madelief-kruiden.nl of bel (na 19 uur): 06-21831262
Workshop 'Je buik in balans'
Pijn in je buik na het eten, last van kramp in je darmen, maagzuur of een opgeblazen gevoel? Is dat herkenbaar voor je? Bij deze workshop leer je welke kruiden je kunt gebruiken om je maag en darmen tot rust te brengen of je spijsvertering juist aan te sporen. Je leert hoe bepaalde klachten ontstaan en wat je zelf kunt doen om ze voor te zijn. Als je buik in balans is voel je je prettiger.

Je krijgt deze middag een presentatie over de meest voorkomende maag- en darmklachten en je maakt een kruidenbuiltje dat precies bij jou past. Je proeft een kruidenelixer die goed is voor je spijsvertering. En de reader die je mee naar huis krijgt staat bovendien vol met handige tips.

Datum: zaterdag 8 december 2018 van 14.30 - 17.00 uur en zaterdag 2 februari 2019 van 9.30 - 11.00 uur
Kosten: € 22,50 per persoon incl. kruidenbuiltje en thee
Aanmelden: info@madelief-kruiden.nl of bel (na 19 uur): 06-21831262
Workshop Met kruiden fit de winter door
Hoe is het met jouw weerstand, kom je de komende maanden gezond door of loop je al te hoesten of snotteren?

Bij deze interessante kruidenworkshop leer je welke natuurlijke middelen je kunt gebruiken om je weerstand te verhogen. En wat je kunt doen als je tóch verkouden bent geworden. Ook klachten als hoesten, keelpijn, bijholteontsteking, oorpijn of grieperigheid gaan we behandelen. We maken samen een hoestdrank die je mee naar huis neemt en zetten een geneeskrachtige thee met kruiden. Alle natuurlijke remedies waar je kennis mee maakt kun je thuis gemakkelijk toepassen en je krijgt de reader natuurlijk mee naar huis na afloop. Zo komen jij én je gezin zo fit mogelijk de winter door.

Datum: zondag 11 november
Tijd: van 9.30 – 11.30 uur
Kosten: € 22,50
Aanmelden: info@hortusalkmaar.nl

Cursus Geneeskrachtige Kruiden basis 1
Wat leer je tijdens deze cursus?
  • de signatuurleer van planten
  • de werkzame inhoudsstoffen, gebruik  en verwerking van geneeskrachtige kruiden
  • (bijna) alles wat je weten wilt over tien of meer (najaars) kruiden
  • de orgaanklok
  • de homotoxicose-leer

Je leert de werkzaamheid en toepassingen van vele kruiden en planten kennen. Iedere les bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte, dus we gaan ook naar buiten om de planten op te zoeken die we in de les bespreken en soms mogen we hier ook wat van oogsten. Energetisch verbinden we ons met de kruiden die we oogsten en verwerken. Je werkt met je ogen en handen en gebruikt ook je andere zintuigen en vooral je gevoel.

We gaan een heleboel doen, bereidingen maken met kruiden zoals een kruidenolie, zalf, tinctuur  of thee. Ook het maken van natuurlijke verzorgingsproducten en eten uit de natuur leer je tijdens de cursus spelenderwijs.

Data: op zaterdagmiddag 1, 8, 15, 22 en 29 september en 6 en 13 oktober
Tijd: van 13.00 - 16.00 uur
Kosten: € 197,50, inclusief toegang tot de Hortus, de behandelde kruiden, al het cursusmateriaal en een dikke reader.
Aanmelden: info@hortusalkmaar.nl

Cursus Geneeskrachtige Kruiden voor gevorderden
Heb je al eens een korte kruidencursus gevolgd en weet je al het een en ander af van olie en zalf maken, kruidenthee zetten en ken je de signatuurleer? Wil je dolgraag meer leren, de verdieping opzoeken? Dan is dit echt een cursus voor jou. Op zeven zaterdagochtenden leer je welke kruiden je in kunt zetten bij verkoudheden, griep en infecties van de bovenste luchtwegen, welke kruiden passen bij huidproblemen zoals huiduitslag van diverse aard, eczeem en psoriasis. Ook gaan we het hebben over het vaatstelsel en het hart. 

We behandelen tijdens de lessen najaarskruiden- en vruchten, zoals kastanje, eik, meidoorn, ginkgo biloba, engelwortel, heermoes, lavendel en jeneverbes en gaan iedere les de prachtige Hortus-tuin in om de kruiden te zien en soms te oogsten. Tijdens dit stuk praktijkles maak je zelf ook preparaten, zoals een hoestsiroop of tinctuur. Spelenderwijs leer je welke kruiden je gebruikt en hoe je ze toepast. In geval van een bestaande klacht leer je hoe een behandelplan werkt. Leefwijze, diëten en andere adviezen komen hierbij volop aan bod.

Data: Zaterdagochtend 1, 8, 15, 22 en 29 september en 6 en 13 oktober, van 9.00 - 12.00 uur.
Kosten: € 197,50 per persoon, inclusief toegang tot de Hortus, de behandelde kruiden, al het cursusmateriaal en een dikke reader.
Aanmelden: info@hortusalkmaar.nl


Zomerse workshop(s) geneeskrachtige kruiden
Kom één, twee of drie dagen meedoen met deze boeiende zomerse workshop(s). Je leert tijdens deze dagen veel geneeskrachtige kruiden herkennen en weet voortaan waar je ze voor kunt gebruiken. Een goede kruidenthee zetten, kruiden drogen en bewaren, het is voor jou geen geheim meer na de workshops. We maken iedere dag een kruidenwandeling door de bloeiende Hortus-tuin, bekijken en bespreken dan veel geneeskrachtige planten, waarbij je alle tijd krijgt voor aantekeningen, foto's en al je vragen. Iedere workshopdag behandel ik andere planten en maken we na afloop van de wandeling samen iets  kruidigs wat we meteen gaan proeven.  

Data: 14 en 21 juli en 11 augustus
Tijd: van 9.00 - 12.30 uur
Locatie: Hortus Alkmaar, in het bezoekerscentrum, de tuin en de kas
Prijs: € 29,50 per workshopdag. Let op: Doe je alle drie de dagen mee? Dan betaal je eenmalig € 85,00
Aanmelden: info@hortusalkmaar.nl
Cursus Geneeskrachtige kruiden basis 1
Bij deze cursus leer je veel over geneeskrachtige planten, hoe en waar deze te vinden zijn en wat de werkzaamheid en toepassingen van vele kruiden en planten zijn. Maak jezelf vertrouwd met de botanie, signatuur en inhoudsstoffen van de behandelde planten. En leer spelenderwijs de kruiden top-10, de orgaanklok en de homotoxicose-leer. Iedere les bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte, dus gaan we vaak naar buiten om te genieten van al het groen in de prachtige Hortus-tuin. Dan zoeken we de planten op die we in de les bespreken en soms gaan we deze planten ook oogsten. Van verse kruiden en planten maak je zelf een kruidenolie, zalf, tinctuur, thee of misschien wel een smoothie of kruidenboter, je kunt de kracht van de natuur in alle zelfgemaakte producten ontdekken. Ook behandelen we het zelf bereiden van natuurlijke verzorgingsproducten, het maken van een goede kruidenthee en de werkzaamheid van keukenkruiden tijdens de lessen.
Als extraatje ontvang je bij deze leuke en leerzame cursus een jaar-toegangskaart voor Hortus Alkmaar, naast al het lesmateriaal, kruidenthee en alle benodigdheden voor de praktijklessen. 

Data: op zaterdagochtenden 7, 21 en 28 april, 5, 12 en 19 mei en 2 juni
Tijd: van 9.00 – 12.00 uur
Locatie: Hortus Alkmaar, in het bezoekerscentrum, de tuin en de kas
Aanmelden: info@hortusalkmaar.nl
workshops maart 2018
Voorjaarsschoonmaak van je lijf
Wil je fit en schoon het voorjaar in? Meld je dan snel aan voor deze populaire workshop. 

Voorjaarskruiden komen in het vroege voorjaar het eerste boven de grond. Ze trotseren de kou en zitten vol vitaminen en mineralen die ons lichaam helpen om sterk te worden na de winter. Deze kruiden maken je lijf van binnen schoon, ze ruimen allerlei reststoffen of ‘slakken’ op, stimuleren de spijsvertering via je lever en je nieren en reinigen je bloed.Je leert tijdens deze workshop welke voorjaarskruiden dit zijn en hoe je deze en andere natuurlijke middelen thuis kan toepassen. Voeding en vasten komt ook aan bod.. We beginnen met een presentatie en maken tussendoor zelf brandnetelsoep óf een kruidenthee die je lichaam reinigt én bij jou als type mens past.

Datum: woensdagavond 28 maart
Tijdstip: 19:30 - 21:30
Locatie: Hortus Alkmaar
Prijs: €17,50
Aanmelden: info@hortusalkmaar.nl
workshops februari 2018
Moeder en dochter verzorgings-workshop
Bij deze workshop ga je gezellig samen met je dochter aan de slag. Jullie maken een heerlijk rijke Body-butter. Om dit nog beter in je huid op te nemen is het goed je huid eerst te ontdoen van dode huidcellen, daarom maken we ook een scrub. Alles wat je maakt is op natuurlijk basis en goed voor een gevoelige huid.

Wat voor type mens ben jij? En je dochter? Je krijgt een lijstje met kruiden en de omschrijving van het type mens waar ze bij passen. Analyseer samen welk type jullie zijn en stel zelf je kruidenthee samen, we proeven het bij de Hortus en je neemt een zakje mee naar huis. Een zeer persoonlijke thee.

Datum: Zaterdagmiddag 24 februari
Tijdstip: van 15.00 – 16.30 uur
Locatie: Hortus Alkmaar, Berenkoog 37
Prijs: € 15,00 voor moeders en € 5,00 voor dochters
Aanmelden: info@hortusalkmaar.nl
Jeuk, huiduitslag en eczeem
Als je vaak last hebt van je huid is deze workshop echt iets voor jou. Heb je een droge, jeukende huid in de winter, die erger wordt door stress of na het eten van bepaalde voedingsstoffen? Of heb je juist last van eczeem? In deze kruidenworkshop leer je dat de gesteldheid van je huid veel te maken heeft met voeding en een gezonde darmflora.
Je hoort welke natuurlijke middelen en kruiden jouw huid kunnen helpen.

Je filtert zelf een kruidenolie die helpt bij huidproblemen en maakt een heilzame thee, die reinigt van binnenuit. Je neemt na afloop van de workshop je eigen flesje olie mee naar huis.

Datum: Donderdagavond 15 februari
Tijdstip: van 19.30 – 21.30 uur
Locatie: Hortus Alkmaar, Berenkoog 37
Prijs: € 17,50
Aanmelden: info@hortusalkmaar.nl
workshops januari 2018
Beweeg soepel en voel je fit met kruiden
Je tennist, tilt iets zwaars of maakt een verkeerde beweging. Je spieren, pezen of gewrichten kunnen dan gaan protesteren. Bij deze workshop leer je welke kruiden je kunt gebruiken als je last hebt van je spieren of gewrichten. Na afloop weet jij welke thee je het beste kunt drinken bij spierpijn, welke huismiddeltjes je in kan zetten bij welke klacht en hoe je een kompres maakt, voor op die ene zere plek. We hebben het ook over het belang van voeding. Na de presentatie maak je zelf een potje smeerwortelzalf, die je mee naar huis neemt, samen met de reader vol handige informatie en tips.

Datum: Vrijdagavond 26 januari
Tijdstip: 19.30 - 21.30 uur
Locatie: Hortus Alkmaar, Berenkoog 37
Prijs: € 17,50
Aanmelden: info@hortusalkmaar.nl
Je kindje natuurlijk beter
Rolt jouw kind ook van de ene verkoudheid in de andere? En hoe begeleid jij je kind(eren) op een natuurlijke manier tijdens ziekte en zeer? De natuur heeft eigenlijk alles in huis om je kind op milde manier weer beter te maken. Want kinderen zijn van nature sterk, hoe zorg je dat ze die weerstand op peil houden? Je krijgt tijdens deze workshop een presentatie over alle mogelijke kinderkwaaltjes en hoe je die zelf kunt behandelen met kruiden en bijvoorbeeld etherische olie. Vragen zijn altijd welkom en je maakt na de presentatie een heerlijke verkoudheidsbalsem die je mee naar huis neemt, samen met je reader vol handige informatie en tips.

Datum: woensdagavond 17 januari
Tijdstip: 19.30 - 21.30 uur
Locatie: Hortus Alkmaar, Berenkoog 37
Prijs: € 17,50
Aanmelden: info@hortusalkmaar.nl
Met kruiden fit de winter door
We zitten midden in het koude seizoen. Hoe is het met jouw weerstand, kom je de komende maanden gezond door of loop je al tijden te hoesten of snotteren?
Leer tijdens deze workshop welke natuurlijke middelen je kunt gebruiken om je weerstand te verhogen. En wat je doen kan als je tóch verkouden bent geworden, bij klachten als hoesten, keelpijn, bijholteontsteking, oorpijn of grieperigheid. We maken samen een hoestdrank die je mee naar huis neemt en zetten een geneeskrachtige thee met kruiden. Alle natuurlijke remedies waar je kennis mee maakt kun je thuis gemakkelijk toepassen. Zo komen jij én je gezin zo fit mogelijk en op een natuurlijke manier de winter door.

Datum: donderdagavond 11 januari
Tijdstip: 19.30 - 21.30 uur
Locatie: Hortus Alkmaar, Berenkoog 37
Prijs: € 17,50
Aanmelden: info@hortusalkmaar.nl
Balans in maag en darmen
Heb je na de decembermaand met al dat 'andere' eten vaker pijn in je buik? Of last van een opgeblazen maag, rommelige darmen, een stoelgang die niet zonder problemen verloopt.. Vervelend! Tijdens deze kruidenworkshop leer je welke kruiden, voeding en natuurlijke middelen je kunt gebruiken om je maag en darmen tot rust te brengen of je spijsvertering juist aan te sporen. Je leert hoe bepaalde klachten ontstaan en wat je zelf kunt doen om ze voor te zijn. Als je buik in balans is voel jij je prettiger. Je krijgt deze avond een presentatie over de meest voorkomende maag- en darmklachten en maakt een kruidenbuiltje die bij jou past.

Datum: Vrijdagavond 5 januari
Tijdstip: 19.30 - 21.30 uur
Locatie: Hortus Alkmaar, Berenkoog 37
Prijs: € 17,50
Aanmelden: info@hortusalkmaar.nl
Workshops december 2017
Natuurlijke verzorgingsproducten maak je zo!
Voor moeder & dochter
Het thema voor deze middag is: Verwen jezelf!
Aan het einde van de drukke decembermaand is het nu eindelijk tijd voor jou. Kom met je dochter naar de Hortus en maak zelf een heerlijke lavendelzalf. Je geeft elkaar een nek/schoudermassage terwijl je na elkaar geniet van je ook al zelf gemaakte voetenbad. Je geniet van een ontspannende kruidenthee en volgt voor de ultieme ontspanning een kleine meditatie-oefening. Verwend en door en door tot rust gekomen ga je naar huis met je potje lavendelzalf. Wat een heerlijke middag!

Datum: Vrijdag 29 december
Tijdstip: 15:00 - 16:30
Locatie: Hortus Alkmaar te Berenkoog 37
Prijs: Volwassenen € 15,- Kinderen € 5,- 
Geïnteresseerd?

Wilt u meer weten over mijn diensten of cursussen?

Neem contact op